Bezový likér

Období bezu je asi nejhezčí období jara. Bez kvete a voní a pro alergiky to znamená, vyhýbat se mu velkým obloukem. My máme to štěstí, že nám bez roste na zahradě a i vedle zahrady. Každý rok hledám, nové a nové recepty, jak tuto velmi krásnou a velmi zdravou bylinu zpracovat.

Bezový sirup jsem letos udělala do menších skleniček a myslim si, že tak už to budu dělat každý rok. Nemusíte nic přelívat, nikde vám nestojí velká láhev, pohodlně se vejde i do ledničky. Receptů na bezový sirup je na internetu spoustu. Já ho tak nějak dělala od oka.

Ale novinkou pro tento rok ( a myslím si, že nejenom pro letošek) je Bezový likér. Recept jsem našla na instagramu a teda je to opravdu mňamka. Alkohol normálně nepiju,ale při ochutnávce, před slitím do sklenic, jsem zjistila, že tenhle likér tedy stojí za to!!! Mňam.

Jeho výroba je snadná:

20-30květů, 1l vody, 0,5,l jablečného džusu, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 24h odstát. Poté přecedíme a přidáme 250g cukru, šťávu z poloviny citronu, zahřejeme aby se cukr rozpustil. Přilijeme 1l čisté vodky. Necháme cca týden odležet.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”

Bez černý:

  • Květy obsahují vitamín C, silice i flavonoidy

  • pomáhá při bolestech kloubů
  • čistí krev
  • působí močopudně
  • snižuje horečku
  • podporuje pocení
  • působí analgeticky
  • odhleňuje a pomáhá v boji při nachlazení

Bez stále kvete, tak si pospěšte a natrhejte si pár květů a je jedno, jestli si je nasušíte na zimu, nebo z nich připravíte sirup, či limonádu a nebo moji novinku pro letošní rok Bezový likér.

Mějte prima dny.

Danča

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.