Po veškerém sladkém to chtělo trochu změnu. A také vlastní kysané zelí už je pomalu potřeba zpracovávat. A tak jsem přemýšlela nad něčím slaným, do čeho bych mohla zelí použít. První mě napadlo listové těsto,ale to vícemeně používám pořád. A tak jsem koukla na internet a našla super recept na plněné rohlíky, u kterých se nenechává kynout těsto. Tak se šlo hned na věc.

A jelikož se blíží Silvestr, mohl by se recept hodit i vám, protože rohlíčky jsou dobré jako pohoštění pro návštěvy tak i jako dobrá věčeře.
Na těsto:
150ml oleje
1 lžička soli
250ml mléka
1 kostka droždí
1 lžička cukru
500g hladké (špadové) mouky
Vše smícháme ve vláčné těsto, podle potřeby můžeme rozředit mlékem a nebo naopak dosypat moukou. Nenecháváme kynout! Ihned plníme náplní.
Náplň je libovolná. Já jsem použila zelí a škvarky. Ale můžete plnit uzeným, šunkou, sýrem… lepší ale udělat náplň sušší, aby nevytékala.
Jak udělat z těsta rohlíky? Buď si těsto rozdělíme na dvě části, z ktercýh postupně vyválíme kruhový plát, který si rozkrájíme na dílky. Jednotlivé dílky naplníme a zarolujeme od širšího okraje k užšímu. A nebo si můžeme těsto rozdělit na několik dílku, z nich vytvarovat bochánky, které si rozválíme tak, aby na jedné straně byl širší pruh a na druhé užší. ( Tímto způsobem je dělám já). Naplníme , zarolujeme a ohneme do tvaru rohlíku.
Dáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme solí, kmínem, semínky… Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180st asi 15- 20minut.
Jsou moc dobré a kdybyste chtěli sladkou variantu, stačí do těsta přidat 2 lžíce cukru.
Tak dobrou chuť a hezké zimní dny.
Danča
PS: Zítra se chystá manžel s dětmi k mým rodičům na návštěvu, tak jsem pro moje rodiče upekla PFkový chléb a samozřejmě povezou i těchto pár rohlíčků.

Receptík si opíšu a určitě takové plněné rohlíky někdy udělám.
Hezký poslední den v tomto roce a v tom následujícím přeji jen všechno dobré, hlavně zdraví a zase zdraví.
Hanka