Plněné košumberské rohlíčky

Po veškerém sladkém to chtělo trochu změnu. A také vlastní kysané zelí už je pomalu potřeba zpracovávat. A tak jsem přemýšlela nad něčím slaným, do čeho bych mohla zelí použít. První mě napadlo listové těsto,ale to vícemeně používám pořád. A tak jsem koukla na internet a našla super recept na plněné rohlíky, u kterých se nenechává kynout těsto. Tak se šlo hned na věc.

A jelikož se blíží Silvestr, mohl by se recept hodit i vám, protože rohlíčky jsou dobré jako pohoštění pro návštěvy tak i jako dobrá věčeře.

Na těsto:

150ml oleje

1 lžička soli

250ml mléka

1 kostka droždí

1 lžička cukru

500g hladké (špadové) mouky

Vše smícháme ve vláčné těsto, podle potřeby můžeme rozředit mlékem a nebo naopak dosypat moukou. Nenecháváme kynout! Ihned plníme náplní.

Náplň je libovolná. Já jsem použila zelí a škvarky. Ale můžete plnit uzeným, šunkou, sýrem… lepší ale udělat náplň sušší, aby nevytékala.

Jak udělat z těsta rohlíky? Buď si těsto rozdělíme na dvě části, z ktercýh postupně vyválíme kruhový plát, který si rozkrájíme na dílky. Jednotlivé dílky naplníme a zarolujeme od širšího okraje k užšímu. A nebo si můžeme těsto rozdělit na několik dílku, z nich vytvarovat bochánky, které si rozválíme tak, aby na jedné straně byl širší pruh a na druhé užší. ( Tímto způsobem je dělám já). Naplníme , zarolujeme a ohneme do tvaru rohlíku.

Dáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme solí, kmínem, semínky… Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180st asi 15- 20minut.

Jsou moc dobré a kdybyste chtěli sladkou variantu, stačí do těsta přidat 2 lžíce cukru.

Tak dobrou chuť a hezké zimní dny.

Danča

PS: Zítra se chystá manžel s dětmi k mým rodičům na návštěvu, tak jsem pro moje rodiče upekla PFkový chléb a samozřejmě povezou i těchto pár rohlíčků.

Komentáře

  1. bavi-mne-to říká:

    Receptík si opíšu a určitě takové plněné rohlíky někdy udělám.
    Hezký poslední den v tomto roce a v tom následujícím přeji jen všechno dobré, hlavně zdraví a zase zdraví.
    Hanka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.