Včera při obchůzce zahrady jsem si všimla, že mi rebarbora jde už do květu, květy jsem vylámala a utrhla pár řapíků na rychlý koláč.

Pár informací o rebarboře:
Rebarbora je nějdy milně označována jako za ovoce, ale jde o zeleninu. Řapíky z rebarbory sklízíme od dubna zhruba do června a nikdy je neřežeme,ale mírným kroutivým pohybem vytrhneme.
Rebarbora má nízký kalorický obsah a je bohatá na vitamíny( především C a K) a minerální látky ( hlavně draslík a vápník).
Pozor, rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větší míře může u citlivých lidí vyvolat zažívací potíže.
Rebarbora by se neměla jíst syrová. Se svojí nakyslou chutí se hodí do dortů nebo koláčů ale můžou se z ní připravovat i kompoty nebo džemy a dokonce i sirupy.
Rychlý rebarborový koláč
Budeme potřebovat nakrájenou rebarboru a jahody( dají se použít i mražené).
Dále drobenku a tu si připravíme z 5 lžic hrubé mouky, 4 lžic cukru, 2 lžiček vanilkového cukru a 3 lžic másla.
Těsto:
2 hrnky špaldové mouky
1/2 hrnku oleje
1 hrnek třtinového cukru ( kdo by dával normální, stačí menší množství)
1 jogurt
2 vajíčka
prášek do pečiva
mléko dle potřeby
Vše smícháme, naředíme mlékem, aby se dalo těsto vylít na plech. Poklademe rebarborou a jahodami. Posypeme drobenkou a dáme péct na 180stupňů na zhruba 30 minut.

Dobrou chuť.
Rebarboru máme moc rádi a doporučuji jí na každou zahrádku.
Danča