Rychlý rebarborový koláč

Včera při obchůzce zahrady jsem si všimla, že mi rebarbora jde už do květu, květy jsem vylámala a utrhla pár řapíků na rychlý koláč.

Pár informací o rebarboře:

Rebarbora je nějdy milně označována jako za ovoce, ale jde o zeleninu. Řapíky z rebarbory sklízíme od dubna zhruba do června a nikdy je neřežeme,ale mírným kroutivým pohybem vytrhneme.

Rebarbora má nízký kalorický obsah a je bohatá na vitamíny( především C a K) a minerální látky ( hlavně draslík a vápník).

Pozor, rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větší míře může u citlivých lidí vyvolat zažívací potíže.

Rebarbora by se neměla jíst syrová. Se svojí nakyslou chutí se hodí do dortů nebo koláčů ale můžou se z ní připravovat i kompoty nebo džemy a dokonce i sirupy.

Rychlý rebarborový koláč

Budeme potřebovat nakrájenou rebarboru a jahody( dají se použít i mražené).

Dále drobenku a tu si připravíme z 5 lžic hrubé mouky, 4 lžic cukru, 2 lžiček vanilkového cukru a 3 lžic másla.

Těsto:

2 hrnky špaldové mouky

1/2 hrnku oleje

1 hrnek třtinového cukru ( kdo by dával normální, stačí menší množství)

1 jogurt

2 vajíčka

prášek do pečiva

mléko dle potřeby

Vše smícháme, naředíme mlékem, aby se dalo těsto vylít na plech. Poklademe rebarborou a jahodami. Posypeme drobenkou a dáme péct na 180stupňů na zhruba 30 minut.

Dobrou chuť.

Rebarboru máme moc rádi a doporučuji jí na každou zahrádku.

Danča

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.