Ty jsi má,levandulová…

Tento článek mám rozepsaný už strašlivě dlouho. Tudíž už je po levandulové sezóně,ale třeba někomu poslouží jako receptář na příští rok.

Nějak se mi tu rozmohl takový nešvar… levandule, kam se podíváš 😀 Je to ale hezký nešvar, jen nemám to srdce ji vytrhnout a vyhodit. Ale odběratele snad mám. Tak jsem ráda,že se malých levandulových miminek někdo ujme.

Každopádně pokud máte levandule hojné množství,tak jako já, nebo třeba i větší, připravila jsem si pro vás pár typů, jak levanduli zpracovat (převážně tedy v kuchyni).

Asi začnu tím nejjednodušším a to,že si můžete připravit Levandulový cukr, stačí pár kvítků nasypat do skleničky, přisypat cukr a je hotovo.

Co jsem ale zkusila letos poprvé, byl Levandulový sirup, Levandulové želé, Levandulové sušenky a Levandulové víno.

Levandulové sušenky1 žloutek,125 g másla, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 60g cukru moučka, 175g mouky, 2-3 lžičky levandulových květů. Vypracujete těsto, dáte na hodinku do ledničky odpočinout. Poté vyvalujete do placky, vykrajujete tvary a pečete na 180st cca 8minut. ( Sušenky můžete nechat takto ,,suché“ a nebo je můžete slepovat libovolným krémem).

Levandulový siruplevandulový květ, citron,voda a cukr. Levanduli i se stonky jsem si nalámala na menší kousky a dala do hrnce, celý povrch jsem pokladla plátky citronu a zalila jsem vodou tak, aby byla po zmáčknutí celá potopená. Nechala jsem tak vylouhovat 24hodin. Poté jsem přecedila a vymačkala přes plátýnko, přisypala cukr a přivedla téměř k varu. Ještě teplé jsem lila do sklenic.

Levandulovo-meduňkové želéna něj jsem našla recept u Evy na blogu Kuchařka ze Svatojánu.

Levandulové víno– to mě okouzlilo, jak snadná je příprava, stačí víno( červené,bílé nebo růžové), 3 lžíce levandule, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků. Vše smícháme, zalijeme vínem a dáme na týden až 14dní na chladné,tmavé místo kde necháme přísady louhovat ve víně. Každý den protřepáváme.

A jaké máte léto? Užíváte a poznáváte krásy Česka a nebo jste i přes situaci, beze strachu, vyrazili někam do zahraničí?

Mějte krásné dny.

Danča

PS: Ještě mi dovolte jedno vzpomínkové okénko. Vloni mi s levandulí pomáhala naše štěňátka, kterým je nyní rok a u dvou víme,že se mají krásně a užívají si života se vými páníčky.

You may also like

2 komentáře

  1. Dani, máš můj obdiv, tolik levandulových receptů jsi vyzkoušela a všechny vypadají zajímavě. Levanduli ještě mám, tak nějaký recept vyzkouším. Možná ty sušenky, nebo želé. :o)
    Přeji fajn dny. D.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.