Škaredá středa…

…nebo-li Sazometná středa. V tento den Jidáš zradil Ježíše. Za 30 zlatých Jidáš Ježíše prodal. Údajně se na Ježíše škaredil a od toho tento název.

V tento den bychom se neměli na nikoho šklebit a mračit, jinak nám to zůstane po celý rok. Naše madam ovšem vstala zadečkem napřed a od rána má hubu na křivo, tak nevím?!… ACH TA PUBERTA!!!! Jinak z dalších zvyků je tento den opět o úklidu, kdy na modré pondělí jsme započali jarní úklid, včera, na šedivé úterý jsme vymetli pavučiny( a že jich bylo),tak dnes by se měly vymést saze z komína. V tento den by se měly upéct Jidáše- medové pečivo, které se motá do tvaru provazu či smyčky, to znázorňuje smyčku provazu,na které se Jidáš pověsil po zradě, kterou spáchal na Ježíšovi.

A já mám pro Vás recept jak na perníčky,tak na jidáše.

Celozrné perníčky.

Celozrné perníčky

200g žitné mouky

200g špaldové mouky

3 žloutky

130g másla

100g medu

130g třtinového cukru

90g mletých vlašských ořechů

1 lžíce perníkového koření

1 lžička jedlé sody

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout. Pečeme jako klasické perníčky, čas si hlídáme podle trouby. V receptu bylo napsáno 8-10minut,ale vyndávala jsem je podstatně dřívě.

Jidáše

1kg hladké mouky

1kostka droždí

80g cukru

100g másla

3 vejce

300ml mléka

200g mletých ořechů

1 vanilkový cukr

citronová kůra

Vše zpracujem v těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí tvarujeme z těsta různé tvary, které mají připomínat lano. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180stupňů cca 20 minut. Po upečení potíráme medem a můžeme posypat skořicovým cukrem.

foto z mého archivu, protože Jidáše mi teprve kynou. Chtěla jsem tento příspěvek zveřejnit včas abyste si popřípadě ještě stihli Jidáše upéct

Tak nejdříve vymeťte komíny a kamna a poté si upečte jidáše nebo perníčky. A hlavně se NEŠKAREĎTE!!!

fbt

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.